• SVH Diploma Sociale Hygiëne

  Nee we maken de wc’s nu niet nog beter schoon als al werd gedaan. Sociale Hygiëne staat voor iets heel anders.

   ‘Doel van Sociale Hygiëne is de veiligheid, gezondheid en het welzijn van gasten en medewerkers te beschermen.’

   'Elk bedrijf of organisatie wat alcohol schenkt en/of verkoopt dient zich volgens de Drank- Horecawet aan de eis Sociale Hygiëne te voldoen.'

  Dat stukje alcohol wil, behalve in tijden van lockdown en verplichte sluiting, nog wel eens gebeuren in kantine. Het was daarom na een aantal jaren weer eens tijd dat een aantal van onze vrijwilligers en leden van de barcommissie de cursus Sociale Hygiëne gingen volgen.

  De eerste ideeën lagen er al sinds begin dit jaar, maar er kwam zo'n virus langs, waardoor het verenigingsleven behoorlijk in de war werd geschopt het laatste half jaar.

  In september mochten we dan eindelijk starten. Met in totaal 14 vrijwilligers, Wim namens het Dorpshuis, Evelyn en Martin namens het Schapenmarkt bestuur, en de overige namens SVL Voetbal, gingen we vol goede moed van start. 

  Voor sommige was het wat extra leerwerk, naast hun reguliere studie, anderen mochten weer gaan blokken, nadat ze de schoolbanken ruim 40 jaar geleden al achter zich hadden gelaten.

  Twee woensdagavonden namen we plaats in de tot schoolklas omgebouwde kantine, nam leraar Max ons mee langs de belangrijkste zaken en moesten we in de tussenliggende week een groot gedeelte thuisstudie doen (met een theorieboek van 160 pagina's). Vele manieren van leren kwamen weer naar boven:

                  -  Lesboeken die bijna geel zagen van de arceerstift

                  - Zelf gemaakte samenvattingen

                   - Het enkel oefenen van de proefexamens

                   - Studiegroepjes

  In tien hoofdstukken werd ons alles duidelijk gemaakt over:

                   - De Drank- en Horecawet

                  -  De horecamarkt, bedrijfs- en gastvrijheidsformule

                   - Huisregels opstellen en handhaven

                  - Alcohol-, drugs-, rook- en gokbeleid

                  - Omgaan met (seksuele) intimidatie, agressie en geweld

                  - Veiligheid in het bedrijf

  Aan het eind van de tweede avond kwamen er twee heren om het schriftelijke staatsexamen af te nemen van 40 vragen.

  Inmiddels hebben alle geslaagden het diploma ontvangen, gefeliciteerd en bedankt voor de vrije tijd die jullie er weer in hebben gestopt. En er staat nog één herexamen gepland, heel veel succes daarbij.

  We zijn er allemaal (SVL Voetbal, het Dorpshuis en de Schapenmarkt) weer klaar voor, als we de deuren weer open mogen gooien. Ook liggen de plannen en ideeën klaar om al onze regels in de kantine, weer een update te geven. Zodat ook dit theoretische gedeelte weer klaar is voor de toekomst.

  Als laatste een klein applaus voor Pascal Geers, hij kreeg het voor elkaar een 10 te halen voor het examen.